top of page

SZÜLŐ-CSECSEMŐ KONZULTÁCIÓ

 

A szülő-csecsemő konzultáció a három éves kor alatt jellemző, úgynevezett regulációs (szabályozási) zavarokkal foglalkozik. Szemlélete tudományosan megalapozott, a modern csecsemő-és gyermekgyógyászat, gyermekneurológia, valamint a klinikai szakpszichológia tudományterületeire épül.

 

Ebben a korai életkorban a gyermek még nem képes saját viselkedését szabályozni, tudatosan irányítani. A szülő feladata, hogy megértse, befogadja gyermeke jelzéseit, megoldási lehetőségeket keressen a gyermek sérelmeire, a gyermekhez és önmagához illeszkedő nevelési kereket alakítson ki. Ez a feladat gyakran embertpróbáló, s tapasztalunk kiemelten problémás területeket:  

Csecsemőkorban (0-1,5 éves korig) jellemző regulációs problémák:

  • A baba órákon keresztül sír, nagyon nehezen lehet megnyugtatni. Sírása kétségbeesett, nyugtalan, panaszos. (A köznyelvben „hasfájósság”.)

  • Szoptatással, táplálkozással kapcsolatos problémák

  • Elalvással/éjszakai átalvással kapcsolatos nehézségek.

Kisgyermekkorban (1,5-3 év között) jelentkező tünetek, melyek regulációs zavart jelezhetnek:

  • dackorszak szélsőséges tünetei: agresszivitás, nyugtalanság, nyughatatlan mozgékonyság, állandóan dacoló viselkedés

  • naponta többszöri sírás, hisztizés, megnyugtathatatlanság

  • önsértő viselkedés

  • táplálkozással kapcsolatos problémák: extrém válogatás, bizarr szelektálás az ételek között, szoptatással/leválasztással kapcsolatos nehézségek

  • alvással kapcsolatos problémák: nem alussza át az éjszakát, nem mer a saját ágyában aludni, felriad éjszaka, csak szoptatva tud aludni

 

Ezek a nehézségek a szülő-gyermek pár kapcsolatáról szólnak (ha nincsen orvosi probléma a háttérben), ezért a gyermek viselkedéseit nem önmagukban értelmezzük, hanem a családi kapcsolatok, dinamikák figyelembevételével. A konzultációk 60-90 percesek, melyeken a szülő(k) és a kisgyermekek közösen vesz részt. A beszélgetéseket bababarát, játékos térben tartjuk, problémától függően 3-10 alkalmat vehet igénybe.

SZAKEMBEREINK

Ági.JPG

Arató Ágnes

klinikai és mentálhigiéniai gyermek- és ifjúsági szakpszichológus,

szülő-csecsemő konzulens

bottom of page